Budapesti Hétvége

Március 4-én, péntek délután kezdetét vette a Mafihe EHB és MFHB által közösen szervezett Budapesti Hétvége. E program célja a hazai fizikushallgatók közötti kapcsolatok, ismeretségek kialakítása, építése, valamint a helyi tudományos érdekességek bemutatása. Éppen ezért a programok gerincét az ELTE, valamint a BME laboratóriumainak látogatása adta.

Na de ne szaladjunk ennyire előre. Péntek délután megérkeztek az érdeklődők, majd miután mindenki elfoglalta – akár az ingyenesen biztosított Eötvös Collegiumban, akár saját, egyéni szervezés útján szerzett – szállását, az este folyamán a feszültség és a hangulat oldása érdekében egy viszonylag közeli vendéglátóipari egységben került sor kötetlen beszélgetésre, ismerkedésre. Természetesen mindenki jól érezte magát, annyira, hogy egészen a hajnali órákig kitartott a társaság egy része. Persze aztán nekik is el kellett tenniük magukat másnapra, hiszen az izgalmas laborlátogatásokra akkor került sor.

Szombat reggel 10 órakor a Mafihe elnöksége Vezetőségi ülést tartott, melynek végeztével elkezdődtek a laborlátogatások. Az érdeklődők kisebb csoportokra lettek osztva és egymást váltva, laborról laborra jártak. Sajnos némi technikai probléma miatt a Vizualizációs Centrum látogatása elmaradt, de ezen kívül is bőven volt látnivaló. Az érdeklődők megnézhették a SEM laboratóriumot, ahol az ELTE egyik pásztázó elektronmikroszkópjával kapcsolatos ismereteknek lehettek fül- és szemtanúi. Ezt követte a Kármán laboratórium, melyben különböző, a környezeti áramlásokat bemutató kísérleteket láthattak, végül pedig kis séta után a BME campusára érve a szilárdtest fizikai laboratórium rejtelmeibe nyerhettek betekintést a résztvevők.

A laborlátogatások után a tervek szerint az Aquaworld élményfürdő lett volna a következő úti cél, azonban a hűvös időjárás és a fáradtság sokaknak elvette a kedvét a fürdőzéstől, így végül a fürdőzni vágyók is lemondtak erről a programról és kezdetét vehette az előző, pénteki napról már ismerős társalkodás, mulatozás valamely erre szakosodott budapesti helyen. Az este forgatagában garantált volt a jókedv, mindenki boldogan és elégedetten – valamint fáradtan – távozott a helyszínről. Vasárnap pedig a korábbi programokból adódó fáradtságot kipihenve útra keltek a nem budapesti egyetemekről érkezett látogatók, a helyiek pedig elkezdtek visszazökkeni az egyetemi élet megszokott, ám sosem monoton kerékvágásába.