Az űrutazás hatása az emberi szervezetre

2015-ben Scott Kelly amerikai űrhajós majdnem egy teljes évet – egészen pontosan 340 napot – töltött a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, miközben ikertestvére, a szintén asztronauta Mark Kelly a Földön maradt. A misszió célja az volt, hogy a NASA behatóbban ismereteket szerezhessen a hosszú távú űrutazás emberi szervezetre gyakorolt hatásairól. Az első eredmények a múlt hét során kerültek közlésre.

A Scott Kelly-től a küldetés előtt, közben és után vett mintákon végzett vizsgálatok változásokat mutattak ki a génkifejeződésben, a DNS-metilációban és egyéb biológiai markerekben. Bár még az adatok frissek, a projekten dolgozó Christopher Mason genetikus szerint majdnem minden vizsgálat során eltérést találtak a testvérek eredményeiben, de ebből egyelőre még nem lehet hosszútávú következtetéseket levonni. A következő időszak legfontosabb feladata az lesz, hogy elkülönítsék azokat a változásokat, melyek egyértelműen a világűrben töltött idő számlájára írhatók azoktól, amik a természetes, földi körülmények között is bekövetkeztek volna.

A tényleges tudományos publikáció még várat magára. Az eredmények közlése előtt a Kelly testvérekkel is egyeztetnek, hiszen többnyire személyes, érzékeny adatokról van szó.

Forrás: [1] [2]
Borítókép: Robert Markowitz / NASA