Programajánló: Téli Iskola

Ne felejtsétek el, hogy a Mafihe Fúziós Plazmafizika Téli Iskolája február 10-12-ig kerül megrendezésre.

Az előadások absztraktjai felkerültek a honlapra, tessék nézegetni! Ezenkívül szeretnénk felhívni a figyelmet a vasárnap délelőtti előadóra, Prof. Dr. Hartmut Zohm-ra, a 2017-es Mafihe Fúziós Plazmafizika Téli Iskola meghívott külföldi vendégelőadójára! Ő a németországi Max-Planck Plazmafizikai Intézet Tokamak Üzemmód Optimalizálás részlegének vezetője.

Prof. Zohm egész pályafutását a mágnesesen összetartott fúziós kutatásoknak szentelte, aminek elismeréseként 2016-ban elnyerte a Európai Fizikai Társulat Hannes Alfvén Díját, a legrangosabb európai plazmafizikai díjat. A díjátadón kiemelték meghatározó szerepét a neoklasszikus mágneses szigetek (NTM, angolul: neoclassical tearing mode) terén végzett elméleti és kísérleti kutatásáért, kiemelve azt az eredményét, hogy ezen módusok mikrohullámú fűtéssel stabilizálhatóak. Az ITER-hez hasonló nagy kísérleti berendezésben ezek a módusok jelentősen rontják az elérhető fúziós teljesítményt, így a szabályozásuk fontos eredmény a majdani fúziós erőmű irányában. Jelenleg a széleskörű európai összefogásban működő „DEMO tanulmány” csoportot vezeti, fő küldetésük az első hálózatra termelő fúziós reaktor tervezésének előkészítése. Nagy örömünkre szolgál, hogy elfogadta a meghívásunk és „Future of Fusion Research: the way towards fusion reactors” címmel előadást tart a fúziós kutatások következő lépesiről, és arról hogy az ITER és DEMO berendezéseken keresztül, hogy jutunk el a kereskedelmi fúziós reaktorok világába.

Különleges lehetőség, hogy hallhatjuk őt előadni, így buzdítunk mindenkit, hogy jöjjön el! Jelentkezzetek a regisztrációs felületen, várunk mindenkit szeretettel!

Az esemény honlapja: http://tisk.mafihe.hu/
Regisztrációs felület: http://my.mafihe.hu/tisk/jelentkezes/
Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/389525464723842