Category Archives: Tudósklub

Az űrutazás hatása az emberi szervezetre

2015-ben Scott Kelly amerikai űrhajós majdnem egy teljes évet – egészen pontosan 340 napot – töltött a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, miközben ikertestvére, a szintén asztronauta Mark Kelly a Földön maradt. A misszió célja az volt, hogy a NASA behatóbban ismereteket szerezhessen a hosszú távú űrutazás emberi szervezetre gyakorolt hatásairól. Az első eredmények a múlt hét során kerültek közlésre.

A Scott Kelly-től a küldetés előtt, közben és után vett mintákon végzett vizsgálatok változásokat mutattak ki a génkifejeződésben, a DNS-metilációban és egyéb biológiai markerekben. Bár még az adatok frissek, a projekten dolgozó Christopher Mason genetikus szerint majdnem minden vizsgálat során eltérést találtak a testvérek eredményeiben, de ebből egyelőre még nem lehet hosszútávú következtetéseket levonni. A következő időszak legfontosabb feladata az lesz, hogy elkülönítsék azokat a változásokat, melyek egyértelműen a világűrben töltött idő számlájára írhatók azoktól, amik a természetes, földi körülmények között is bekövetkeztek volna.

A tényleges tudományos publikáció még várat magára. Az eredmények közlése előtt a Kelly testvérekkel is egyeztetnek, hiszen többnyire személyes, érzékeny adatokról van szó.

Forrás: [1] [2]
Borítókép: Robert Markowitz / NASA

A pörgésnek ára van!

Energiaitalok, és ami mögötte van

„Élsportolók, egyetemi hallgatók, megterhelő munkát végzők és hosszú órákat vezetők világszerte elismert kedvence.” – ezzel a felirattal találkozhatunk a legnépszerűbb energiaital dobozán.  Az elmúlt évtized egyik legdinamikusabban növekvő termékeiről mind a mai napig nem vagyunk biztosak, hogy milyen hatásai lehetnek szervezetünkre. Egy nehéz nap közepén, egy húzós vizsgára készülve, vagy épp a péntek esti buli előtt mégis gyakran felpöccintjük a dobozt és folytatódhat a pörgés.

Continue reading A pörgésnek ára van!

Direkt mennek tönkre?

Termék életciklus és ami mögötte van

 Aidoo önfeledten játszott egy csúcskategóriás „almás” mobillal egy ghánai folyóparti falucskában. A kisfiú csakhamar megunta a játékot és odarohant bátyjához, akit éppen lefoglalt a TV. Aidoo szerette volna felhívni magára testvére figyelmét és egy jól irányzott mozdulattal belevágta a telefont a TV kijelzőjébe. A történésre felfigyelt édesapjuk is, aki a frissen szerzett mosógépet bontogatta. Odalépett hozzájuk és megdicsérte a szorgalmas fiúkat, majd lángokba hajította a műanyaggal borított fém vackokat. Ez a szituáció szinte elképzelhetetlen lenne, ha nem egy afrikai szemétváros adná a helyszínt a jelenethez. Aidoo és családja egy olyan faluban él, ahol napi rendszerességgel érkeznek szállítmányok Európából és Észak-Amerikából olyan elektronikai és háztartási cikkekkel megtöltve, melyek akár pár hónapja még a minket szolgáltak ki.

Continue reading Direkt mennek tönkre?

„És a díjat kapja…”

avagy
Kik és pontosan milyen munkával érdemelték ki idén a Fizikai Nobel-díjat?

Ha eddig nem csengett ismerősen a japán Kadzsita Takaaki és a kanadai Arthur B. McDonald neve, nem csodálkoznék, de ezen cikk elolvasása után biztos leszek benne, hogy megjegyzed őket, hiszen nekik ítélték idén a Fizikai Nobel-díjat. Engedd meg, hogy röviden bemutassam őket!

Continue reading „És a díjat kapja…”

Ki fél a szakmai bírálattól?

2013. július 4-én jó hír érkezett Ocorrafoo Cobange biológus postaládájába, aki az eritreai Asmar Wassee Institute of Medicine–ben dolgozik. Egy hivatalos levél volt, amelyben örömmel értesítették, hogy publikálásra érdemesnek találták a két hónappal azelőtt beküldött cikkét a Journal of Natural Pharmaceuticals újságba. Ebben az írásban egy zuzmóból kinyert vegyület rákellenes hatásairól értekezett.
Continue reading Ki fél a szakmai bírálattól?

A Google kiterjesztett valósága

Valószínűleg már mindenki hallott valamit (legalább félfüllel) a Google által fejlesztett újabb csúcskütyüről, ami a “Google Glass” névre hallgat.

Ebben az írásban kis ízelítőt, összefoglalót szeretnék adni róla, hogy miként is működik, mire lesz jó nekünk ez a szemüveg, ha éppen lesz kedvünk/lehetőségünk kiadni rá (az eddigi hírek alapján) 400 amerikai dollárnyi forintot. Erre elvileg már idén is lehetőségünk nyílhat, bár lehet, hogy a tengerentúlra kell átruccania annak, aki szeretne egyet.

Continue reading A Google kiterjesztett valósága