Közgyűlés

Ebben az évben 28. alkalommal került megrendezésre a Mafihe éves tisztújító Közgyűlése, melynek már második alkalommal adott otthont az Eötvös Collegium. A hosszú hétvége ellenére szép számú társaság gyűlt össze az eseményre és külön öröm volt látni, hogy milyen sokan érkeztek a vidéki Helyi Bizottságok elnökségeiből is.

Az idei KGy a megújulás jegyében zajlott, legfőképpen az új Alapszabály és SzMSz (Szervezeti és Működési Szabályzat) előkészítse és elfogadása miatt, de sok más újításra is sor kerül/került az év folyamán, amiről érdemes volt beszélni. Emiatt egy alapvető változtatás is történt a KGy eddigi jól megszokott programjában: az első napra kerültek a workshopok. Itt mindenkinek lehetősége nyílt még a „szavazgatások” előtt átbeszélni az előző évben felmerülő problémákat, megosztani legújabb tapasztalataikat vagy akár egy új világmegváltó ötlettel előhozakodni.

Szó esett a Helyi Bizottságok kapcsolatainak szorosabbra fűzéséről, mind egymással, mind a „nagy” Mafihével. A HB-k még jobban ügyelni fognak arra, hogy az ország minden egyes fizikushallgatója időben értesülhessen az országos programokról, és hogy többet megtudhassanak más HB-k rendezvényeiről is. Ez utóbbihoz segítő kezet nyújtott a Mafigyelő is, így valószínűleg sokkal több cikket olvashattok majd a vidékiek szorgoskodásairól. Az EHB és MFHB a közelségre való tekintettel még inkább együtt fog dolgozni, az eddigi szokásos MOEV mellett más közös programokon is gondolkodnak és egy újabb Dimenzió, azaz EHB-MFHB fizikus buli terve is elhangzott. A rugalmas együttműködés érdekében bekerült a mindenkori elnökség feladati közé a kötelező kapcsolattartás is.

Megvitattuk az új tagosítási rendszer részleteit is, melynek megvalósulását már ti is élvezhetitek. Ezentúl a tagosodás két lépcsőben zajlik: először a tagosító honlapon kell regisztrálni, majd miután az elnökség jóváhagyta a tagosodási kérelmet, utána töltheted le a nyilatkozatot és fizetheted be a tagdíjat. Elsőre lehet kicsit bonyolultnak tűnik, de később sok hasznos funkció is elérhető lesz ezen a honlapon, ami megkönnyítheti az életet. Ugyanakkor az új alapszabály szerint már nem csak a fizikushallgatók lehetnek Mafihe tagok, így ezen rendszer segítségével a végzett fizikusoknak vagy bármely másik földi halandónak is egyszerűen elérhetővé válik a Mafihe tagság.

A nap további részében a Mafihe új SzMSz-ének elfogadható formára hozásán dolgoztunk. Az estébe nyúló tanácskozás után viszont már senkinek nem volt ereje a városnézésre, így ez elmaradt.

A második napon került sor a KGy-ra. Miután mindenki elfogyasztotta a reggeli automatás kávéját, nekiláttunk a munkának. Az ülés az Egyesület tisztségviselőinek beszámolójával kezdődött, amit a Helyi Bizottságok, majd az Ellenőrző bizottság beszámolói követtek. Ezeket a Közgyűlés hiánytalanul elfogadta.

A következő napirendi pont az új Alapszabály elfogadása volt. A megváltozott törvényi rendelkezések miatt az Egyesület régi Alapszabálya már igencsak elavultnak számított, így hónapokon át tartó munkával sikerült előkészíteni egy vadi új, egységes szerkezetbe foglalt dokumentumot, melyet a közgyűlés résztvevői egyhangúlag meg is szavaztak. (A Magyar Fizikushallgatók jelenlegi Alapszabályát a Mafihe oldalán, vagy közvetlenül ezen a linken is megtalálhatjátok.)

Ezután következett a tisztségviselők (régen elnökség) és a feladatvállalók (régen tisztségviselők) megválasztása. Annak ellenére, hogy ez ígérkezett a nap leghosszabb pontjának, rendkívül gyorsan és rugalmasan lezajlott. Minden poszt betöltésre került és különösebb viták sem alakultak ki. Ezenkívül Vámi Tamás Álmos javasolta, hogy idén is hozzuk létre a Médiakoordinátor posztot, melyet a Közgyűlés szintén elfogadott.

Így a Mafihe új „elnöksége” a következőképpen alakult:
Tisztségviselők:
Elnök – Hegedüs Dávid
Titkár – Németh Viktória
Programfelelős – Maróti János Endre
Gazdasági felelős – Biricz András
Külkapcsolati felelős – Galgóczi Gábor
Feladatvállalók:
Mafigyelő főszerkesztő – Tóth Petra Szandra
Honlapfelelős és Rendszergazda – Szánthó Lénárd
Média-koordinátor – Pál Bernadett

Ezek után megszavaztuk, hogy a Mafihe közhasznú egyesületként szeretné továbbra is folytatni a tevékenységét. Végül pedig az Egyesület 2015/2016-os tanévi költségvetési és működési tervezetét fogadtuk el.

Az egyebekben szó esett az EHB SzMSz-ének módosításairól, melyet a jelenlegi elnök, Vanó Lilla ismertetett. Főbb változtatás volt, hogy a pólófelelős helyett ezután PR felelőst választanak, valamint a FÓKA koordinátor poszt is bekerült a dokumentumba. Az MFHB SzMSz-e pedig gyakorlatilag teljesen megújult. A változtatások nyílt szavazás mellett szintén elfogadásra kerültek. Utolsó pontként pedig a Mafigyelő emléktoll került átadásra, melyet ebben az évben leköszönő főszerkesztőként én vehettem át, melyet ezúton is nagyon köszönök.

A KGy lezárásával természetesen nem ért véget a program. A délutáni pihenő és egy korai vacsora elfogyasztása után az Eötvös Collegum helyi szórakozó helyét lepték el a fizikusok. Volt aki tánccal, mások beszélgetéssel vagy épp csocsózással vezették le a napot, de biztos vagyok benne, hogy végül mindenki mosolyogva hagyta el a bulit.

Ha további részletekre is kíváncsi vagy, lapozd fel a Közgyűlés jegyzőkönyvét! Ha pedig ez sem elég, gyere el a következő évben és tudj meg mindent első kézből!