Egy igazán „vonzó” program

Bizonyára sokan hallottatok róla, hogy idén februárban végre közvetlen bizonyítékokkal is alátámasztották azoknak a gravitációs hullámoknak a létezését, melyet Einsten általános relativitáselmélete jósolt meg. Egy ilyen tudománytörténeti jelentőségű mérföldkövet természetesen illik méltó módon megünnepelni – erről igyekezett gondoskodni a Mafihe ELTE Helyi Bizottság és a TTK HÖK Fizika Szakterület a március 10-én megrendezett Gravitációs Hullám Party keretében. Egy egyszerű zenés-iszogatós buli helyett azonban sokkal színesebb programmal készültek a szervezők: az est kezdetén dgy, azaz Dr. Dávid Gyula, az ELTE Atomfizikai Tanszékének adjunktusának Gravitációs hullámok – a téridő fodrai című előadását hallgathatta meg a közönség.

Az utóbbi időben sokat hallhattunk arról, hogyan sikerült detektálni a hullámokat, több cikk jelent meg és számos tudós tartott ismeretterjesztő vagy szakmai jellegű előadást arról, hogyan zajlottak a mérések. Ezen az estén azonban a technikai részletek helyett arról tudhattunk meg többet, mik is valójában a gravitációs hullámok, milyen objektumok keltik őket, valamint honnan lehet tudni, milyen messziről érkeznek hozzánk.

dgy2

Az ingyenes parti helyszínéül a Szérum szolgált, még különlegesebb atmoszférát kölcsönözve ennek az amúgy is rendhagyó eseménynek. Mire megérkeztem a Dohány utcai szórakozóhelyre, annak emelete, ahol az előadás zajlott, már zsúfolásig megtelt, de szerencsémre – és a többi későn érkező szerencséjére – a földszinten, kivetítőn is nyomon lehetett követni az eseményeket.

Az előadás ismeretterjesztő jellegű volt, így azok számára is érthető és élvezhető, akik nem rendelkeznek beható fizikai ismeretekkel, bár néhány képlet a rend és a jelenlévő fizikushallgatók kedvéért felkerült a táblára. Mindeközben a közönség tagjai kedvenc alkoholos italaikat élvezhették, az előadást követően pedig kötetlen beszélgetés és éjszakába nyúló – sokak számára hajnalig tartó – iszogatás vette kezdetét.

gravhull

Igazán remek élmény volt egy egyetemi előadóterem helyett egy szórakozóhelyen, kötetlenebb körülmények között hallgatni egy könnyed, ugyanakkor informatív és cseppet sem felületes előadást. Ezúton is köszönöm a szervezőknek és az előadónak a remek estét – úgy vélem, a jövőben is biztosan lenne igény hasonló programokra, ahol egyszerre elégíthetjük ki tudomány iránti kíváncsiságunk és sör iránti szomjunkat.

Képek: Szérum. Az eseményen készült további fotók megtekinthetők a Szérum Facebook oldalán.
A cikk a Tétékás Nyúz LII./5. számában jelent meg.