Winter Kindergarten

A következő néhány sorban a Winter Kindergarten of Theoretical Physics nevű diákkonferencián szerzett tapasztalatainkat, élményeinket osztjuk meg veletek, remélem, hogy olvasva a cikket, minél többen kedvet kaptok majd, hogy az ilyen és ehhez hasonló szakmai programokon aktívan részt vegyetek. Higgyétek el, hatalmas élmény!

A Winter Kindergarten of Theoretical Physics nevű nemzetközi diákkonferencia 2015. február 8-a és 14-e között került megrendezésre, melyen a mi kis csapatunk már másodszor vett részt. A konferenciát a lengyelországi Wroclawi egyetem helyi fizikushallgatók egyesületének (Migacz) tagjai szervezték. Leginkább a lengyelek jöttek el, de akadtak németek, portugálok és magyarok is, hazánkból mi hárman, Czégel Danival és Milánkovich Dórival. Remek élmény volt, mert a szakmai programok mellett a szervezők biztosítottak időt a kikapcsolódásra is. Sok érdekes emberrel ismerkedtünk meg, nemzetközi barátokat szereztünk, akikkel remélhetőleg találkozunk majd az ICPS-en is.

kindergarten4

A szakmai programok keretében egyrészt a diákok adták elő saját kutatási témájukat, másrészt a Wroclawi egyetemről érkezett vendégelőadóktól hallottunk a legújabb elméleti fizikai kutatásokról. Emellett a résztvevők két speciális témájú workshopon is részt vehettek. A diákok készülhettek rövidebb (15 perces) és hosszabb (50 perces) előadással, valamint poszterrel. Érdekes volt látni, hogy a világ különböző pontjairól érkezett hallgatók mivel foglalkoznak, illetve visszajelzést kaphattunk a saját előadói képességünkről.

A szakmai programok mellett több lehetőségünk is adódott a kikapcsolódásra. Délelőtt sosem volt kötelező program, ilyenkor lehetett sétálni a környéken, elmenni a városka gyógyfürdőjébe vagy kipihenni az előző esti bulit. Szerencsénkre egész héten igazi téli idő volt térdig érő hóval, ami mindenkiből kihozta a gyereket (főleg a portugál hallgatókból, akik akkor láttak életükben először havat). Lehetett hóembert építeni, hógolyózni és sokszor elmentünk síelni is. A konferencia kezdetén kapott konferenciacsomaghoz járt egy hócsúszka is, amivel a közeli domboldalon játszottunk. Emellett minden este volt buli társasjátékokkal, zenével és némi alkohollal. Az utolsó napra már az összes résztvevő megtanulta a konferencia speciális táncát. Az egyik este szerveztek nekünk egy csodás komolyzenei koncertet is, ahol a zenészek megmutatták a fizikusoknak, hogy ők miként próbálják a matematika helyett a zenén keresztül megérteni a világot. A fiatal előadók nagyon tehetségesek és kedvesek voltak és aznap ők is csatlakoztak hozzánk az esti csapatépítésen.

Összességében nagyszerűen éreztük magunkat, kipihentük a vizsgaidőszak fáradalmait és feltöltődtünk a tavaszi félévre. Ha valaki szeretne eltölteni egy hetet Lengyelországban, jófej fizikushallgatók között korrekt áron, annak mindenképp ajánlom ezt a konferenciát.