All posts by Tóth Ágnes

SzHB

A Mafihe Szegedi Helyi Bizottságának idei első gyűlését szeptember 3-án tartottuk meg, amely egyben tisztújítónk is volt. Moczok Márió a tavalyi évi elnöklése után átadta az elnöki posztot, így idén rám hárul a megtiszteltetés és a feladat, hogy a Szegedi Helyi Bizottságot mozgásban tartsam.

Continue reading SzHB

PHB

Happy birthday to me!!!
Tavaly ősszel alakultunk, hihetetlen, hogy már egy év telt el azóta. Már az idei Tisztújító Taggyűlésen is túlestünk, s elnökségünk jelentősen át is alakult! Fájó szívvel búcsút vettünk alapító elnökünktől, Kriszbacher Gergőtől, akinek ezúton is köszönjük egy éves munkáját. Szerencsére akadtak újabb lelkes emberek, így két új elnökségi taggal vágunk neki az új évnek.

Continue reading PHB

EHB

Sziasztok!
Vanó Lilla vagyok, az EHB frissen megválasztott elnöke. Pár hete megalakult az új elnökségünk, idén minden posztra új ember került. Maradtak néhányan a régi elnökségből, akik most más tisztséget töltenek be, de sok új taggal is bővültünk.
Continue reading EHB

A hét videója

Villám csapott a Jim Beam egyik raktárépületébe Kentuckyban, aminek következtében több mint hárommillió liter viszki ömlött ki. A tüzesvíz egy közeli tóba folyt tovább. A tragédia ezzel azonban nem ért véget, mert egy újabb villám következtében a víz felszínész úszó alkohol lángra kapott, majd egy arra tartó kisebb tornádó felkapta és az égbe emelte a lángokat is.

A szakértők szerint egy-egy tűznádó akár harminc méter magasra is törhet. Ha te találnál jobb felhasználási módot a tüzesvíznek, akkor egészségedre!

Utazás a részecskék körül

Életre szóló élményben lehet része a kíváncsi utazónak, ha sikerül eljutnia azokba a modern fizikai kutatóközpontokba, amelyek Svájcban és Franciaországban találhatók, s szakavatott vezetőkkel bejárhatók. Ezekben az intézetekben látogatóközpontokat alakítottak ki a nagyközönség számára, ahol filmvetítések, előadások, tablók, kiállítások segítségével avatják be a laikusokat a modern fizika izgalmas világába. Vizsgáljuk meg, milyen érdekességek rejlenek a Lausanne-i EPFL, a Grenoble-i ILL és ESRF, valamint a genfi CERN kutatóintézetek betűszavai mögött: indulhat az utazás a részecskék világába!

Continue reading Utazás a részecskék körül

Balatoni Nyári Iskola 2015

A Magyar Fizikushallgatók Egyesülete 2015. július 20-26. között megszervezi a nemzetközi Balatoni Nyári Iskolát. Az Iskola célja a résztvevő nyolcvan magyar és külföldi fizikushallgató tudásának elmélyítése a fizika egy-egy ágában. Nemzetközisége miatt az előadások mellett a diákoknak lehetősége van a különböző országok egyetemein szerzett tudásuk megosztására, illetve kapcsolatok építésére. Továbbá a résztvevő hallgatók elsajátíthatják az angol szakmai nyelv alapjait is.
Az Iskolát a Fény Nemzetközi Éve jegyében szervezzük meg, ezért az érintett témakörök többek között spektroszkópiafotonikakvantumoptikaasztrofizika, illetve nem utolsósorban lézerfizika lesznek.

Az Iskola védnökei Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Kroó Norbert akadémikus.

További információ és regisztráció a bss.mafihe.hu oldalon található.

¡Let there be… the Year of Light! avagy Allons-y Paris!

Bizonyára hallottatok arról, hogy 2015 a Fény Nemzetközi Éve (International Year of Light, későbbiekben IYL), ennek jegyében rengeteg nemzetközi esemény, konferencia kerül megrendezésre világszerte. Nagy örömünkre a Mafihe is lehetőséget kapott, hogy delegáljon két embert az IYL megnyitó konferenciájára Párizsba. És ugyebár mi mást csinálnának a fizikushallgatók a vizsgaidőszak közepén, mint Párizsba mennének…

Continue reading ¡Let there be… the Year of Light! avagy Allons-y Paris!