Mafigyelő fotópályázat eredménye

Gratulálunk a 2014-es pályázat résztvevőinek! A beérkezett képek remek példák arra, hogy a tankönyvekből megismert fizikai jelenségeket/eszközöket érdemes lencsevégre kapni, akkor is ha épp az egyetem felé sétálunk, ha egy hatalmas részecskegyorsító kerül utunkba, vagy ha csupán egy jó meleg teát szeretnénk inni. Reméljük a beküldött művek sokatokat motivál majd, hogy a következő pályázaton Ti is megmérettessétek magatok, addig is Boldog Újévet és sikeres vizsgaidőszakot kívánunk minden kedves Olvasónknak!

I. helyzett:
Kalló Bernát
Kép címe: Egy pohár fizika
A víz és a pohár is megtöri a fényt, ezért a teafilter képe különös formában torzult. A poháron és a vízen több helyen vannak részleges tükröződések, a pohár hátsó falán viszont teljes visszaverődéssel látszik a filter képe, három példányban is. Az asztalon, a pohár árnyékában a lámpa fénye egy törési kausztikát hoz létre, ami itt-ott színes is, mivel a gyümölcsök vízbe oldódott festékanyaga a vörös fényt kevésbé nyeli el, mint a többi színűt. Az oldat (vagyis a gyümölcstea) sűrűbb a víznél, és ezért konvekció indul meg, jól láthatóak a vékony áramfonalak, amikben a tea áramlik a kialakult, közel stacionárius áramtérben. Számomra is kérdés azonban, hogy miért jelentek meg buborékok a filteren
II. helyzett:

Németh Viktória
Kép címe: Lebegés

Mágnes lebeg folyékony nitrogénnel hűtött szupravezető felett.
III. helyzett:
Molnár Dávid (Bice)
Kép címe: “Majonéz”
A majonéz is, mint sok más étel, kozmetikum és egyéb trutyi emulzió. Ez a kép is egy emulzióról készült, amely paraffinolaj, víz és emulgeálószer elegye. Az elegyítést egy nagy fordulatszámú turmix-szal oldottam meg. A képet egy 65x-ös nagyítású optikai mikroszkóppal készítettem.

 

További résztvevők képei:

Gajdos Tamás
Kép címe : “Te hány fizikai jelenséget ismersz fel a képen?”

Sokszor nem vesszük észre magunk körül, hogy hány helyen is van jelen a fizika. Az utca emberét megkérdezve 2-3 összejött, én 42-ig jutottam, te mennyit tudsz felsorolni, illetve megmagyarázni?

 

Kómár Anna
Kép címe: Levélárnyék

A kampuszon járva figyelmes lettem egy biciklire és árnyékára. Mint közelebb lépve kiderült, nem árnyékról van szó, hanem apró levéltörmelék található a bicikli alatt, épp bicikli alakban. Mi okozhatta?

 

Németh Viktória
Kép címe: CMS detektor

A detektor a CERN-ben lévő nagy hadronütköztető gyűrű része. 21 m hosszú, 16 m átmérőjű, 2003-ban épült.