Új HB-vel gyarapodtunk: Bemutatkozik a Pécsi Helyi Bizottság

Üdvözlök mindenkit a Pécsi Helyi Bizottság nevében. Merthogy már létezünk! No, nem rég óta, de annál lelkesebben. De hogyan is lett ez az egész?

„Nem szeretnétek Pécsi Helyi Bizottságot?” érkezett (sokadszorra) Vámi Tamás Álmos, a Mafihe elnökének kérdése valamikor szeptemberben, ezúttal hozzám. “Persze, hogy szeretnénk, ki ne szeretne… Egy helyi bizottság mindig jól jön!” – gondoltam. Az, hogy a kérdés nem költői, hamar kiderült: „Két hét múlva lesz az Éves Közgyűlés, addig meg kéne, hogy alakuljatok!”. Mit tesz hát egy becsületes, elhavazott harmadéves: szépen hallgat, nem ígér semmit, majd csendben kétségbeesik, és megkeresi csoporttársát. Ezután vele teljes egyetértésben megállapítja, hogy jelen pillanatban egyiküknek sincs egy 25. órája, amit helyi bizottságok alapítására tartogatna. Másnapra valahogyan mégis megkerültek a 25. órák. Gyűltek a lelkes emberek, a csoporttársból elnökjelölt lett, a kétségbeesettből programfelelős, akadt már titkár, gazdasági felelős és általános tag is. Meglett a lehetséges EB delegált. Innen nem volt visszaút, de ekkor már nem is emlékezett senki, miért is kellene. Elkészült az SZMSZ (Szervezeti és Múködési Szabályzat) – ezúton is köszönjük az EHB tudta nélküli segítségét –, és szeptember 26-án az Alapító Taggyűlésen megszavaztuk létrejöttünket. Legalábbis a szándékot, hiszen a Közgyűlés jóváhagyására ekkor még várnunk kellett.

Az elnökség tagjai (a képen balról jobbra):
Krizsán Gergő – gazdasági felelős
Szám Anita – titkár
Kriszbacher Gergő – elnök
Nagy-Csiha Zsuzsanna – programfelelős
Fajtai Dánial  – általános elnökségi tag

A Közgyűlésre egy héttel ezután került sor. Azt persze gondoltuk, hogy a Közgyűlés megszavazza a PHB megalakulását, de azt hiszem, egyikünk sem számított rá, hogy ilyen örömmel és érdeklődéssel fogadnak, fogadtok minket. Jó volt belecsöppenni ebbe a világba, és köszönjük azt a légkört, ami miatt hamarosan úgy éreztük, mintha mindig is részei lettünk volna ennek a közösségnek. Rengeteg hasznos dolgot tudtunk meg, bátran feltehettük kérdéseinket. Köszönjük a többi vidéki Helyi Bizottság tanácsait, hasznos ötleteit. No és persze a Közgyűlés utáni folytatást: a Citadella látogatást és hajnalig tartó lankadatlan táncos zenés mulatságot! Remélem, legkésőbb a februári Pécsi Hétvégén viszonozni tudjuk mindezt!

Azóta sok minden történt már, elindítottuk a Fizikus Csütörtök programsorozatunkat, Siklóson jártunk, ahol a helyi gimnáziumban Rendkívüli Fizikaóra keretén belül vetélkedőt szerveztünk, és a november 11-13-án megrendezésre került Fizika Szakhét fő szervezőivé lettünk. A Szegedi Hétvégéről hazatérők rengeteg élménnyel, megújult lelkesedéssel folytatták a megkezdett munkát. Azt tapasztaljuk, hogy létrejöttünket nagy érdeklődés és támogatás fogadja mind a hallgatók, mind a tanárok részéről. Nagy örömünkre sikerült együttműködésbe kezdenünk a Természettudományi Karon működő Szentágothai Szakkollégiummal, aki az egyik fő támogatónkká lépett elő. Sok terv és program felmerült a jövőt illetően, szeretnénk fizikusmódra karácsonyozni is, és a Szakhét végetértével teljes lendülettel vetettük bele magunkat a Pécsi Hétvége szervezésébe.

Még egyszer köszönjük Vámi Tamás Álmosnak, hogy töretlen lelkesedéssel támogatott minket megalakulásunk folyamatának gyönge pillanataiban, köszönjük a Mafihe minden vezetőségi és nem vezetőségi tagjának a sok-sok segítséget, és persze köszönöm annak a néhány pécsi diáknak a lelkesedését és nyitottságát, akikkel sikerült létrehoznunk a Pécsi Helyi Bizottságot.

Nagy-Csiha Zsuzsanna, PHB programfelelős