Kísérletmaraton a Lágymányoson

Az ELTE Fizikai Intézete és a Magyar Fizikushallgatók Egyesülete egész estés interaktív fizikashow-val várta az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján.

Az egyetem udvara megtelt emberekkel, majd némi várakozás után jött a nagy bumm. A hordó felemelkedett és többméteres vízoszlop lőtt fel az ég felé. Ez a szárazjeges robbantás csak apró eleme volt annak az egész estés bemutatónak, ami a Kutatók Éjszakáján várta a látogatókat.

Szeptember utolsó pénteki napja sokak számára köthető össze a kutatással és a kutatói munka népszerűsítésével. Az ELTE fizikushallgatói második alkalommal vettek részt a fesztiválon azzal a nem titkolt céllal, hogy megmutassák, a fizika szórakoztató is lehet.

kutej2
Képek: Simó Szabolcs http://www.simoszabolcs.com

A Lágymányosi kampusz terme már szinte nyitáskor megtelt, iskoláscsoportok rohanták le a tematikus standokat. Mindenki megtalálhatta a számára érdekes jelenséget, eszközt vagy épp beszélgetőtársat. A diákok megismerkedhettek a folyékony nitrogénnel és az elektromos áram szó szerint hajmeresztő titkaival. A mechanikai kísérleteknél jól látszott, hogy a gyerekek fejében összeállt az iskolai órákról hozott kép. A kísérőtanárok látták, hogy a gyerekek élvezik a tudományt, de elmondásuk szerint az iskolákba visszatérve az üresen kongó szertárak és a kis óraszámok miatt nem tudják majd fenntartani ezt a figyelmet. Minden korosztály megtalálta a maga kedvenceit, a kicsik szappanbuborékot készítettek, vagy ütögetésre megszilárduló folyadékkal játszhattak. A nagyobb korosztály többnyire a tüzes kísérleteket és a fagyikészítést preferálta, de a felnőttek is megtalálhatták a kedvükre való témát, mini előadásokon keresztül pillantottak be a legújabb fizikai kutatások eredményeibe.

A rendezvényen közel 1000 látogató ismerhette meg a fizika szórakozató oldalát, de az esemény sikerét legjobban egy kisfiú összegezte éjfélkor: Apa, én fizikus leszek!