All posts by Tóth Zsolt

A pörgésnek ára van!

Energiaitalok, és ami mögötte van

„Élsportolók, egyetemi hallgatók, megterhelő munkát végzők és hosszú órákat vezetők világszerte elismert kedvence.” – ezzel a felirattal találkozhatunk a legnépszerűbb energiaital dobozán.  Az elmúlt évtized egyik legdinamikusabban növekvő termékeiről mind a mai napig nem vagyunk biztosak, hogy milyen hatásai lehetnek szervezetünkre. Egy nehéz nap közepén, egy húzós vizsgára készülve, vagy épp a péntek esti buli előtt mégis gyakran felpöccintjük a dobozt és folytatódhat a pörgés.

Continue reading A pörgésnek ára van!

A tudomány repülő cirkusza

Önszerveződő robotrepülőgépekkel a madarak megismeréséért

Hatalmas madárraj repült át célját keresve az égen Vicsek Tamás ablaka előtt. A madarak örvénylő mégis szinkronizált mozgásának látványa nem csak lenyűgözte a kutatót, hanem a biofizikus szakmai kíváncsiságát is felkeltette. Az ELTE professzora számára az állatok csoportos viselkedésének megértéséhez és az elméleti modellek pontosításához egy innovatív módszer, a drónok alkalmazása hozott új eredményeket. Continue reading A tudomány repülő cirkusza

A Google kiterjesztett valósága

Valószínűleg már mindenki hallott valamit (legalább félfüllel) a Google által fejlesztett újabb csúcskütyüről, ami a “Google Glass” névre hallgat.

Ebben az írásban kis ízelítőt, összefoglalót szeretnék adni róla, hogy miként is működik, mire lesz jó nekünk ez a szemüveg, ha éppen lesz kedvünk/lehetőségünk kiadni rá (az eddigi hírek alapján) 400 amerikai dollárnyi forintot. Erre elvileg már idén is lehetőségünk nyílhat, bár lehet, hogy a tengerentúlra kell átruccania annak, aki szeretne egyet.

Continue reading A Google kiterjesztett valósága